Menu Content/Inhalt
Főoldal arrow Hírek arrow Legújabb arrow Bemutatjuk az elnökség tagjait - Szathmáry Károly
Bemutatjuk az elnökség tagjait - Szathmáry Károly

Szathmáry Károly


 

Becenév: Casper a Szati
Született: Vácott 1982-ben
Csapata: Manchester United
Legnagyobb sikerei: Világbajnok. Európa Bajnok. Magyar Bajnok. Páros Magyar Bajnok Deménnyel és Áccsal. Magyar Bajnok-, Kupagyőztes-, Szuperkupa győztes-, Bajnokok Ligája győztes a Váccal. Két ízben is a világ legjobbjának választották.

Szathmáry hét évesen ismerkedett meg a gombfocival. Nagypapája kabátgombokkal tanítgatta. Két éve játszott így, amikor 1992-ben egy tévéműsorban hallottak a váci gombfoci-egyesületről. Nagypapája elvitte egy edzésre, ahol Bártfay Csaba vette kézbe Karcsi tanítását. Hamar befogadták a közösségbe. A gombozás számára többet jelentett, mint játék. Ő elsősorban a közösség miatt szeretett bele a váci gombfociba. 1999-ben majdnem otthagyta Vácot a Flora-Trade miatt, ám hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy itt a helye. Azóta az újáalakult egyesület elnöke, a Magyar Asztali-Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja. Részt vesz a nemzetközi szabályok megalkotásában, valamint Brazíliával való kapcsolattartásban.

Rövid interjúnkból a fenti száraz adatokon kívül többet is megtudhatunk legújabb elnökségi tagunkról:

 • A közgyűlés végül -„szétlövéssel” ugyan, de neked szavazott bizalmat az elnökségi posztok tekintetében…

 

 • Ez alapvetően jól esett, bár úgy érzem Németh Karcsi szerepe nagyon fontos lenne a vezetésben, és remélem, hogy a szavazás eredményétől függetlenül segíteni fogja a munkánkat. Tudható, hogy személyem egy kissé megosztja a közvéleményt, aminek legfőbb oka talán radikális gondolkodásom lehet.

 

 • Mit tervezel tenni a gombozásért?

 

 • Elsősorban a média bevonását tekintem fontosnak, mert ez az alapja a szponzorszerzésnek. Nálunk Vácott ez nagyon jól működik. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a legtöbb versenyre csak a helyi média szervezhető be, ami a lokálpatrióta cégek bevonását eredményezi majd, így elsősorban a klubok profitálnak majd mindebből. Azonban még ennél is fontosabb, hogy el kell fogadtatni a médiumokkal, hogy igen, mi egy sportág vagyunk, és nem szenzáció, mert pillanatnyilag akként kezelnek minket. Megítélésem szerint, amint ki tudunk lépni ebből a kategóriából, reális esélyünk van az előrelépésre a támogatók tekintetében is.

 

 • Nemrég három érmet szereztél az EB-n, köztük egy ezüstöt is, mennyire volt fájó a döntő elvesztése?

 

 • Nincs hiányérzetem. Úgy érzem mindent megtettem, amit tudtam, de tény, hogy nagyon elfáradtam a végére, és előzetesen a csúfos vereség elkerülése volt a célom. Ezt a célt túlteljesítettem! Sőt, amikor egy számomra idegen néző látta rajtam a fáradtságot, elszaladt a büfébe egy üveg ásványvízért, amihez hasonlóval még nem találkoztam. Igaz a pályán nem nyertem, de ez az eset talán még többet ér, hiszen a sportban a néző a legfontosabb. Mindent összevetve tehát elégedett vagyok.

 

 • A váci csapat vezeti a Magyar Bajnokságot…

 

 • Na erre számítottam a legkevésbé. Ács Marci ugye a főiskola miatt alig tud játszani, Kovács Balázs nemrég váltott munkahelyet, ami sok idejét veszi el. Laczkó Balázs szintén munkahelye miatt nem tud ott lenni minden edzésen. Szóval a csapat nagyon elfoglalt. Úgy érzem továbbra sem mi vagyunk az esélyesek, ennek ellenére nyerhetünk akkor, ha célul az előny növelését tűzzük ki.

 

 • Mi a helyzet Kollár Tibivel?

 

 • Na ő egy nagy kérdés a fejemben. Lassan eljut addig, hogy megérdemelné a helyet a csapatban. Rengeteget edz, sokat fejlődik, és bár játéktudása alapján még nem fér be a csapatba, egy éven belül mindenképp el kell kezdeni a beépítését.

 

 • Zsinórban háromszor nyertetek BL-t.

 

 • Azt hiszem mindenki tudja, hogy nem a BL megnyerése a nagy szám, hanem, hogy mindig eljutottunk odáig. Persze voltak meleg percek, főleg tavaly a Kecskemét ellen. Igazából az lehet a kulcs, hogy jól kezeljük a nyomást, én például nem tudok tét nélküli meccsen jól játszani, ugyanakkor a fontos meccseken próbálom kihozni magamból a legtöbbet, ez gondolom kisugárzik a többiekre is.

 

 • A legtöbb versenyen te lövöd a legtöbb gólt, mégis alig jutsz el a dobogóig az utóbbi időben.

 

 • Próbálom élvezni a játékot, de a mai gombozásban ez nem egy nyerő taktika. Az egyéni versenyek különösebben nem hoznak lázba, így hajlamos vagyok rá, hogy feláldozzam az eredményt a látványosság oltárán. Csapatban ez ritkábban fordul elő. Persze ott is törekszem a látványosságra, de a csapat eredménye fontosabb. Ezért lehet, hogy az NB1-ben jobbak a statisztikáim.

 

 • Az Országos Bajnokságot viszont kétszer is megnyerted zsinórban.

 

 • Nos igen, ez presztis-kérdés nálam. Bártfay Csaba volt az első váci, aki ezt megnyerte, és számomra fontos, hogy kövessem a példáját. Talán ez az egyetlen egyéni verseny, amelyik tényleg érdekel. És büszke is vagyok rá, hogy az utóbbi kettőn senki nem vert meg. Főleg a tavalyit érzem fontosnak, ahol a Fülöp-Szendrey-Seremet hármast győztem le.
 • A gombfoci alapvetően egyéni sportág, akkor hogyan lehet ilyen a felfogásod?

 

 • Mint Szathmáry Károly, már mindent elértem, és számomra a legfontosabb, hogy a csapattársaim is átéljék mindezt. Velük nőttem fel, ők a családom része. Persze ettől még szerethetnék nyerni egyéniben, de valahogy nem érzek motivációt erre. Jó példa az EB-döntő, ami után rengeteg szeretetet kaptam. Ez fontosabb, mint az érmek, legalábbis számomra…

 

 

 
< Előző   Következő >